Start Biografie Aktueel Werken

 

De kunstenaar Ingeborg van Nierop is geboren in 1952. Al vanaf haar vroegste jeugd is kunst voor Ingeborg een rode draad in haar leven

Na het lyceum in Vaals, en een jaar finishingschool in Brussel (richting art) ging ze naar de kunstacademie Artibus in Utrecht, richting grafische vormgeving, typografie en fotografie.

Op de middelbare school begon ze met schilderen en beeldhouwen, portretteerde zelfs de hele klas, bouwde dit verder uit in Brussel, en door haar opleiding in Utrecht werd haar hobby en belangstelling professioneel onderbouwd.

Na haar trouwen heeft ze in allerlei vormen deze professie voortgezet, onder andere door een galerie te runnen en daarna de kunstcollectie van twee ziekenhuizen te helpen vormgeven.

Foto Ingeborg van Nierop

Het belangrijkste echter is haar eigen werk, waarbij ze in de loop der tijd experimenteerde met een groot aantal technieken, zowel in het platte vlak als driedimensionaal.

Het kenmerk van haar werk is dat ze in eenvoudige lijnen de essentie van emotie en vooral beweging weergeeft. In haar figuratieve werk probeert ze met grote concentratie de intensiteit van deze emotie en vooral van de beweging van haar modellen te treffen met zo minimaal mogelijke middelen. Hierbij is haar grote gevoel voor kleuren, en het originele gebruik hiervan van essentieel belang voor het beeld dat ontstaat.

Als model gebruikt ze danseressen, en ze maakt ook veel portretten. Deze laatsten munten uit door hun grote uitdrukkingsvermogen en vrijmoedige kleurgebruik.

Ingeborg laat zich inspireren door de wereld om haar heen.

Door haar opmerkingsgave en oog voor esthetiek is ze altijd bezig met vorm en kleur. Ze heeft, en dat is heel belangrijk, voor het uiten van haar creativiteit muziek nodig. De aard van de muziek beïnvloedt in hoge mate ritme en stemming van haar werk.

In haar laatste beelden heeft Ingeborg de figuratie nog meer losgelaten, en heeft in abstracte vloeiende lijnen de essentie van de beweging samengevat in vorm en kleur. Hier komt ongetwijfeld, de invloed van haar lineaire opleiding weer naar boven.
 Vorige Start Volgende  


Copyright © 2002 -   by Ingeborg van Nierop

Website last updated